zondag 28 maart 2021

UPDATE OVER SATELLIETEN ~ 27 maart 2021

UPDATE OVER SATELLIETEN

Origineel artikel (PDF) https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2021/03/Update-on-Satellites.pdf

Op woensdag 24 maart 2021 is zowel het aantal satellieten in een lage baan om de aarde, als het volume van gegevens dat ze overbrengen, aanzienlijk toegenomen. Op woensdagochtend (4:28 a.m. EDT, 8:28 UTC), lanceerde SpaceX nog eens 60 satellieten. Op woensdagavond (22.47 uur EDT, 14.47 uur UTC) heeft OneWeb nog eens 36 satellieten gelanceerd. En mensen die al satelliet-internet van SpaceX op proef hebben, meldden een plotselinge toename van hun internetsnelheid op woensdag tot wel 430 Mbps.

Dit zou de berichten kunnen verklaren die ik begin te krijgen over plotselinge ziektes die woensdag begonnen. Ikzelf kon woensdagnacht helemaal niet slapen, en mijn lichaam deed overal pijn en jeukte. Donderdag was ik de hele dag erg ziek, en ik voel me nog steeds niet goed. Ik heb soortgelijke berichten ontvangen van andere mensen in de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Australië en Zuid-Afrika. Ik zou graag willen weten hoe wijdverbreid dit is. Sommige mensen melden dat ze zich al een paar weken niet goed voelden, maar dat ze woensdag of woensdagavond plotseling veel zieker werden.

Ik verzoek u op deze e-mail te reageren als u iets soortgelijks hebt meegemaakt.

Arthur Firstenberg [info@cellphonetaskforce.org]

Huidige spelers en hun plannen

Hier volgt een lijst van bedrijven die actief plannen maken om grote constellaties van satellieten in een lage baan om de aarde te lanceren en te exploiteren. Het doel van deze satellietnetwerken is overal op aarde internet- en/of mobiele telefoondiensten aan te bieden, alsmede het internet der dingen mogelijk te maken. Alle satellieten zullen vanuit “phased array”-antennes gerichte stralenbundels naar de aarde schieten.

SpaceX

Het in de Verenigde Staten gevestigde SpaceX heeft al toestemming om 12.000 satellieten te exploiteren en heeft aanvragen ingediend voor nog eens 30.000 satellieten. Meer dan 1.300 satellieten zijn reeds gelanceerd. Deze satellieten zijn, althans in het begin, alleen voor internet bestemd en zullen niet rechtstreeks met mobiele telefoons communiceren. Abonnees zullen een kleine schotel op het dak en een WiFi-router aanschaffen. Beta-tests door naar schatting 10.000 abonnees in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland en Nieuw-Zeeland zijn al aan de gang.

OneWeb

OneWeb, dat in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd, heeft reeds 148 satellieten gelanceerd en is van plan met het aanbieden van diensten te beginnen zodra het 250 satellieten in een baan om de aarde heeft gebracht. De eerste diensten zullen worden verleend aan gebieden op de noordelijke breedtegraad, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Europa, Groenland, Canada en Alaska. OneWeb is van plan zowel mobiele telefoon- als internetdiensten aan te bieden. Abonnees zullen een kleine gebruikersterminal kopen die als een kleine cel zal fungeren en verbinding kan maken met elk mobiel toestel in zijn omgeving. OneWeb heeft het geplande aantal satellieten teruggebracht van 49.000 tot 7.088. Het is niet van plan rechtstreeks met SpaceX te concurreren. In plaats daarvan zal het zijn dienst op de markt brengen voor luchtvaartmaatschappijen, bedrijven en overheden.

Telesat

Telesat, gevestigd in Canada, heeft zijn geplande aantal satellieten verhoogd van 117 naar 1.671. Ook Telesat richt zich op het bedrijfsleven. Tot de klanten behoren cruiseschepen, luchtvaartmaatschappijen en regeringen. Telesat wil met zijn satellieten terrestrische glasvezelnetwerken voor communicatie over lange afstand vervangen. “We zijn in feite een groot, in de ruimte verweven IP-netwerk aan het opzetten”, zegt CEO Dan Goldberg.

AST & Wetenschap

Dit bedrijf, gevestigd in de V.S., ontwerpt zijn satellieten om rechtstreeks met mobiele telefoons te communiceren. Maar in plaats van haar dienst rechtstreeks aan mobiele telefoongebruikers te verkopen, zal zij samenwerken met bestaande aanbieders van mobiele telefoondiensten, zodat, wanneer een gebruiker van een mobiele telefoon buiten het bereik van een mobiele toren reist, het signaal van de mobiele telefoon automatisch zal worden doorgegeven aan een satelliet. Hoewel dit bedrijf niet van plan is evenveel satellieten te hebben als zijn concurrenten, zullen de krachtniveaus van zijn communicerende stralen veel groter zijn. In de bij de FCC ingediende aanvraag wordt een maximaal EIRP (effective radiating power) gespecificeerd van maximaal 79,2 dBW, of meer dan 83.000.000 watt per straal.

Omnispace

Dit bedrijf, dat samenwerkt met Lockheed Martin en het Amerikaanse leger, ontwerpt zijn satellieten ook om rechtstreeks met mobiele telefoons te communiceren. In de brochure van het bedrijf staat dat het “het internet van de dingen op een gigantische nieuwe schaal” mogelijk zal maken. “Omnispace is vereerd dat het is geselecteerd om samen te werken met de Amerikaanse marine en mariniers om 5G-capaciteit vanuit de ruimte te demonstreren”, zei Campbell Marshall, vicepresident voor overheid en internationale markten in een interview van 15 maart 2021. Omnispace heeft een experimentele licentie van de FCC en heeft niet onthuld hoeveel satellieten het van plan is te exploiteren.

Amazon

De aanvraag van Amazon om 3 236 satellieten te exploiteren werd afgelopen juli goedgekeurd door de FCC. Net als SpaceX is het van plan kleine gebruikersterminals te verkopen aan zijn klanten voor montage op daken en voertuigen.

Lynk

Net als Omnispace en AST & Science ontwerpt Lynk zijn satellieten om rechtstreeks met mobiele telefoons te communiceren. Net als AST & Science heeft Lynk een experimentele licentie van de FCC en heeft het nog niet bekendgemaakt hoeveel satellieten het van plan is te exploiteren.

Facebook

Facebook is van plan een constellatie van kleine, 150 kilo wegende satellieten te lanceren, de zogenaamde cubesats. Ook dit bedrijf heeft een experimentele vergunning van de FCC en heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel satellieten het wil gaan exploiteren.

Arthur Firstenberg

Author, The Invisible Rainbow: A History of Electricity and Life

P.O. Box 6216

Santa Fe, NM 87502
USA
phone: +1 505-471-0129

arthur@cellphonetaskforce.org
March 27, 2021