donderdag 18 juni 2020

Toxic gedrag / behaviour: altijd maar boos reageren ♥ Kimberley Kooijman ♥

Toxic gedrag / behaviour: altijd maar boos reageren ♥ Kimberley Kooijman ♥ 

Lichtwerkers Nederland

Er zijn mensen, we kennen ze wellicht allemaal wel, die altijd boos reageren. Hun standaard emotie is boosheid. Ze gedragen zich altijd boos om de hele dag te krijgen wat ze willen, eigenlijk zonder iets te zeggen. Iedereen loopt op zijn tenen om het deze persoon maar naar de zin te maken en om deze persoon maar niet te laten ontploffen.
  Het is toxic gedrag dat in de loop der tijd is getolereerd en in stand gehouden.

Boosheid is GEEN normale emotie. Boosheid is geen normale reactie op bijvoorbeeld een trauma uit het verleden. Boosheid is gedrag, een gedraging die iemand heeft aangenomen als veilige muur, om zich te beschermen. Achter dit boze muurtje of masker zit iemand die zich heel klein en onzeker voelt. De boosheid blaast diegene zijn ego op. De boosheid doet hem/haar groots voelen en geeft hem/haar controle over de situatie.
Binnen mijn familie is boosheid een compleet normale emotie. Iedereen accepteert en tolereert het van elkaar. Het wordt nooit tegengesproken, nooit gecorrigeerd. "Zo is men nou eenmaal". En zo is er op een bepaald moment totale rancune ontstaan omdat dit door meerdere familieleden in stand werd gehouden, op werd geblazen etc. Door boosheid en controle willen hebben is de familie uit elkaar gevallen. Opgeblazen ego's, geen verantwoording nemen en al helemaal niet toegeven.


We reageren allemaal wel eens boos. Soms loopt iets zo hoog op dat je niet anders kan dan boos reageren, logisch. Boosheid kan soms ook echt opluchten en nodig zijn. Ruzies zijn gezond, ventileren, daar is niets mis mee.

Maar chronische boosheid is iets heel anders dan overprikkeld zijn of gefrustreerd.

Chronisch overprikkeld


We zijn in deze maatschappij geprikkelder, sneller boos en gefrustreerd en angstig. We willen allemaal ons zin hebben, de controle hebben. Maar helaas loopt niet altijd alles zoals we zouden willen.
Een groot deel van de mensen is op dit moment chronisch overbelast/ burned out en dat maakt men ook eerder chronisch boos. Maar tòch is het geen excuus om boos in de rondte te lopen. Om boos te reageren op jouw kinderen. Alles om je heen is als een spiegel en feitelijk krijg je alles terug gespiegeld/geprojecteerd.
  De kunst is om te kijken waar de boosheid vandaan komt.
Boosheid werkt eigenlijk heel simpel. Onder boosheid zit frustratie en onder frustratie zit verdriet/gekwetstheid. Soms door onrecht.

Boosheid / jaloezie / wraak op de TV


Het is in de maatschappij geaccepteerd, je ziet het immers ook in series als GTST, The Bold, je ziet het in tekenfilms en je ziet het in Temptation Island en andere pulpprogramma's.
Boosheid is "normaal" en elkaar compleet geestelijk kapot maken is lachen, sensatie, hilarisch (toch?)
Rancune wordt gezien als iets normaals. Wraakzucht, niemand kijkt er van op. Nee, mensen zeggen: "dat zou ik ook doen!"
En zo is de massa zo geprogrammeerd dat men denkt dat deze emoties als boosheid, jaloezie, haat, arrogantie, angst, controle, dominantie, allemaal heel normaal zijn.
Iedereen die niet zo is is "gevoelig", zweverig of "links.

Rotopmerkingen en roddelen


Rotopmerkingen maken is voor mensen met toxic gedrag heel normaal. Een opmerking over dat jouw haar niet goed zit, of je bent aangekomen, of ziek bent (je bent bv afgevallen, en diegene is daar jaloers op), "heb je nu alweer... ?" (je hebt iets nieuws gekocht, en diegene is daar jaloers op. Een rotopmerking over jouw kleding, over jouw huis, over de rommel, over jouw auto, over andere mensen, roddelen over de buren, roddelen over iemand van school.
Deze personen zullen geen complimentjes geven mits zij daar zelf profijt van hebben of zelf mee kunnen paraderen. Zoals: "Heb je die nieuwe jas gezien die Nicolette aanheeft? Gaaf is die he? Ik had die gezien in de folder en dankzij mij heeft zij die nu gehaald".
Constant weer die bevestiging zoeken voor iets dat je ooit gedaan hebt en daar wanneer het je uitkomt mee willen shinen. "Maar goed dat ik dat toen gedaan heb!".

Het is nooit goed


Bij dit soort mensen kan bijna niemand het goed doen. Deze mensen hebben altijd wat aan te merken op het eten in een restaurant, zo niet over de bediening, zo niet over de ligging, de bereikbaarheid, het parkeren. Ze weten altijd wel wat aan te merken te vinden op de situatie.
Deze mensen kunnen ook nauwelijks genieten als ze op vakantie zijn. Er is altijd wel weer iets nìet goed. Of niet goed genoeg.
Deze mensen kijken eigenlijk helemaal niet naar wat er wèl goed is. Maar zijn altijd gefocust op de kleine dingetjes die fout zijn en blazen dit compleet op.

Tikkende tijdbom


Onder deze mensen zijn er ook mensen die na een leuke dag altijd weer de sfeer moeten verpesten. Om iets heel kleins de complete dag verpesten met rotopmerkingen, boos gedrag of soms zelfs rancune. Ze kunnen verjaardagen afblazen op de weg heen (door ruzie ( = niet hun zin krijgen), ruzie krijgen op verjaardagen of andere gelegenheden. Zeer ongepast gedrag vertonen op een gelegenheid zoals schelden, een kwade dronk. En uiteraard, iedereen accepteert het want iedereen is het immers van deze personen gewend.

Chronisch verwend


Eigenlijk zijn deze mensen chronisch verwend. Ze zijn het gewend dat iedereen dit gedrag normaal vindt. Ze zijn het gewend dat niemand ze tegenspreekt. Ze zijn het gewend dat "ze nou eenmaal zo zijn". Ze denken namelijk dat ze heel verfijnd zijn. Maar eigenlijk zijn ze chronisch ontevreden.
En hier zal een halt toe geroepen moeten worden want het houdt nooit op en het zal ook over tijd alleen maar verergeren en toenemen.

Geen excuus / nooit toegeven


Deze personen bieden hun excuus nooit aan. Een toxic persoon zal zijn excuus niet maken, soms alleen zodat ze geen gezichtsverlies lijden. Maar meestal zijn ze nog trots op hun uitbarstingen ook. Diegene had het maar mooi verdiend.
"Het is toch zo? Iemand moest het zeggen" (over die rotopmerking).
Verantwoording nemen komt niet voor in het boekje van een toxic persoon. Deze persoon zet alles op alles om zijn zin te krijgen en door te drammen. Toegeven dat je fout zit is een teken van zwakte en daarmee kan je natuurlijk niet jouw gedrag blijven volhouden en goedspreken.

Een slechte jeugd / scheiding / gepest


Bijna elk persoon die zich zo gedraagt verschuild zich achter een slechte jeugd, een scheiding of is gepest op school. Daardoor is dit dus altijd een mooi excuus. Want je bent nou eenmaal... en daar ben je dus in dit dagelijks leven nog steeds slachtoffer van... (?)
Chronische boosheid komt vaak voort uit 1 van deze dingen, of misschien meerdere. Elk mens heeft zijn problemen of trauma's. Het is nooit een reden om je als een rotmens te gedragen.

Doorbreek het taboe!


Het is tijd om het taboe te doorbreken want het is niet normaal dat we boosheid accepteren als normale emotie. Het is niet normaal dat we accepteren dat iemand ons als stront behandeld of altijd maar zijn zin doordramt of als iemand zijn zin niet krijgt om compleet uit zijn/haar pan te flippen.
Het is niet normaal dat we op onze tenen moeten lopen om iemand maar niet boos te maken.
Het is ook nog eens zeer schadelijk voor kinderen die opgroeien binnen gezinnen waarbij 1 of beide ouders constant boos zijn, het is als opgroeien in een mijnenveld en het zal nooit goed zijn voor het zelfvertrouwen van deze kinderen.

Herken je dit?


Als je dit bij jezelf herkent en er met eerlijkheid naar kan kijken kan dit nu het moment zijn dat je jouw boosheid mag laten varen. Gooi het weg, in de kliko. Ga PRATEN over wat je dwars zit. Geef jouw frustraties aan. Praat over wat je kwetst en verdrietig maakt.
Je boos gedragen werkt niet, je duwt de mensen om je heen alleen maar (verder) van je af. Boosheid is geen communicatiemiddel. Boosheid maakt je afstandelijk en slecht benaderbaar. Probeer andere manieren te vinden om je te uiten. Je boos gedragen om iets voor elkaar te krijgen is per definitie gedoemd om te mislukken.
Het wordt tijd dat we weer op een normale manier met elkaar omgaan. Dat boosheid bespreekbaar wordt maar niet langer geaccepteerd. Dat het okay is als je niet altijd jouw zin krijgt. Dat het okay is als een ander de leiding heeft en bepaald. Dat je buiten de voor jou bekende paden gaat, buiten de comfortzone. Dat je stopt met klagen en roddelen. Dat je sensatie ziet als iets prettigs.
Het is NIET okay dat mensen boos reageren. Dat mensen een leuke sociale gelegenheid verpesten omdat ze hun zin niet krijgen, in het bijzijn van kinderen. Het is niet okay dat kinderen dit gedrag zien alsof het iets normaals is. Dat mama of papa altijd boos is. Dat ze nooit wat mogen omdat mama of papa chronisch overprikkeld is ( = er geen zin in heeft)

Het is NIET OKAY


Ik ben zelf gestopt met dit gedrag te tolereren. Dit zit bij mij in mijn complete familiesysteem/structuren en dus ook in mij. Ik reageer boos bij onrecht en kan volledig uit mijn slof schieten, echter ik kan wel mijn excuus aanbieden maar de boosheid is niet okay.
Daar moeten dus andere manieren voor gevonden worden. Andere manieren om te ventileren. Meer ontspanning. Je niet laten triggeren. Je niet gek laten maken. Andermans onzin bij die persoon laten.
Ik accepteer deze dingen, dit toxic gedrag niet meer van niemand. Ik accepteer rotopmerkingen niet, nooit gedaan. Ik geef de mensen het nu terug "waar komt de behoefte vandaan om mij dit te vragen/zeggen?". En daarmee is het klaar.
Ik wil deze onzin-gedragingen niet doorgeven aan mijn dochter. Hiermee wil ik de cirkel doorbreken. Ik leer haar dat boosheid geen normale emotie is. Jaloezie is bij ons niet getolereerd, ook geen normale/gezonde emotie.
Ik ga niet meer om met mensen die zich toxic gedragen, die afgunstig zijn en een ander niets gunnen. Ik ga niet meer om met mensen die roddelen. Ik kijk ook nauwelijks nog tv. En ik kijk geen nieuws meer. Ik ontdoe mezelf van de programmering.
Wees de verandering die je wilt zien in deze wereld! Ook jij kan het!
Kimberley Kooijman
www.flowmazing.nl