zondag 5 november 2023

De werking van de nieren ~ Daniel Derweduwen


De werking van de nieren

Bij het filteren van het bloed zijn de nieren niet in staat om alle zouten en mineralen te recupereren bij het zuiveringsproces van het bloed. De nieren hebben als voornaamste taak om het teveel aan enzymen, ureum (afbraakproduct van eiwitten door de lever), urinezuur, vitaminen, hormonen, en door de lever onschadelijk gemaakte afvalstoffen uit het bloed te filteren. Elke nier bestaat uit miljoenen kleine filtertjes.

Deze zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. In feite kunnen grotere delen uit het bloed zoals bloedcellen niet door deze filtertjes heen. Na het filteren van het bloed blijft water met opgeloste zouten, mineralen en vele afvalstoffen over: de urine. Het is de taak van de nieren om de zouten, mineralen en soms ook water weer te absorberen om aan het bloed terug toe te voegen. Vervolgens gaat de urine uit het nierbekken via de urineleider naar de blaas.
De nieren bestaan uit drie verschillende weefsels. Je hebt het basisweefsel (nierparenchym) dat alles uit het bloed haalt. Dit weefsel behoort bij nieuw mesoderm en het biologisch conflict heeft te maken met vloeistof conflicten zoals bijvoorbeeld je huis die onder water is gelopen. Vervolgens heb je de nierverzamelbuizen, het is hun taak om alles terug aan het bloed te geven behalve wat er teveel in zit. Het ‘teveel’ is uiteindelijk de urine dat via de nierkelken en het nierbekken via de urineleiders richting de blaas vloeit.

De nierverzamelbuizen behoren tot het endodermale kiemblad en het biologisch conflict heeft te maken met eenzaamheid-, vluchteling- en existentie (bestaan) conflicten. Ten slotte zijn de nierkelken en nierbekken van ectodermale afkomst en het biologisch conflict heeft te maken met territorium-markeringsconflicten, zoals een hond dat zijn territorium afbakent met urine en indringers moet verjagen.

In feite kun je de nieren vergelijken met een vergiet. Je kookt bijvoorbeeld spaghetti en je voegt een snufje zout toe aan het kookwater. Als de spaghetti gaar is, giet je alles door het vergiet en je hebt de spaghetti uit het kookwater gehaald. Maar je moet dan nog het zout uit het kookwater halen. Dat is precies wat de nieren elke dag moeten doen bij het zuiveren en filteren van het bloed: het zout en de mineralen uit het water halen.

Wat ik wil zeggen is dat de nieren voor de immense taak staan om steeds het zout en de mineralen te recupereren. Dat lukt de nieren vrij goed, maar toch heb je steeds een uiterst klein beetje verlies. Je begrijpt als je teveel water drinkt, dat de nieren veel meer zout en mineralen moeten recupereren en het verlies aan deze waardevolle mineralen dus groter wordt. Bij teveel drinken waardoor je gemakkelijker zweet, heb je eveneens ook meer verlies aan mineralen en zout door de huid.

Dit verlies van zout en mineralen leidt op zijn beurt naar tekorten in het lichaam waardoor problemen ontstaan met het hormonale huishouden en de algemene gezondheid, maar ook met de osmotische druk in het lichaam. Zout houdt water buiten de weefsels in balans en in beweging. Het is dus belangrijk dat er altijd evenwicht is in de verhouding water en opgeloste stoffen in de weefsels en het water en de opgeloste stoffen buiten de weefsels.

De osmotische waarde in het lichaam wordt verstoord door te weinig drinken, maar het wordt ook verstoord door teveel te drinken. In beide gevallen ontstaan er problemen met de afvoer van afvalstoffen en toxines. Er ontstaat door teveel drinken meer afkoeling van de nieren en de bijnieren, zelfs als je het warm drinkt.

De bijnieren komen onder stress en gaan verzwakken. Bijnieren hebben veel mineralen nodig. Het verlies van mineralen en zout leidt tot algemene verzwakking van hormoonhuishouding en de algemene gezondheid, waarbij het lichaam problemen krijgt om toxines, afvalstoffen en verzuring op natuurlijk weg te elimineren. Er ontstaan ook problemen met de vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.

De vorming van goede stoelgang kan problematisch worden als je teveel drinkt.
Andere risico's van teveel drinken: het ontregelt de waterhuishouding van het lichaam, het lichaam kan op den duur geen dorstprikkel meer geven en dat wordt gevaarlijk als je een dag niet drinkt. Drinken van teveel of te weinig water is niet gezond. Luister iets meer naar je lichaam en check de kleur van je urine. Urine heeft een strogele kleur. Is het iets donkerder, tijd om te drinken, is de kleur van de urine waterig, vermijd om te drinken, je gaat ook geen dorst hebben.