Hooggevoeligheid & darmklachten: hoe prikkels, emoties en energieën van anderen hierbij een rol spelen
Door Janna KoopmanBen je hooggevoelig en heb je regelmatig last van darmklachten, zoals steken in de buik, rommelende darmen, obstipatie of diarree? Dan ben je niet de enige, want deze connectie komt vaak voor. Andersom is het ook zo dat 80% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) ook hooggevoelig zijn. Wil je weten hoe het komt dat HSP-ers vaker last hebben van maag- en darmklachten en wat je hier tegen kunt doen? Lees dan deze blog over de relatie tussen hooggevoeligheid en darmklachten.
Darmklachten bij hooggevoeligheid door een snellere reactie op prikkels
Als HSP-er neem je allerlei prikkels veel intenser waar dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Je kunt daardoor sneller overprikkeld worden en dit kan darmklachten veroorzaken. Prikkels die van invloed kunnen zijn op je darmen zijn o.a. gedachtes, emoties en stress. Mensen die hooggevoelig zijn voelen zich vaak sneller opgejaagd of gestresst.
Misschien herken je wel dat je je sneller druk kan maken om een presentatie die je moet geven of de trein die je moet halen dan een ander. In dat soort situaties kun je te maken hebben met een niet-helpende gedachte, zoals “straks kom ik nog te laat.”. Daarbij ben je als HSP-er ook vatbaarder voor prikkels in voeding zoals gluten, lactose en suikers. Hierdoor kun je sneller last krijgen van maag- en darmklachten.
Door heftige reactie op prikkels meer kans op darmklachten bij hooggevoeligheid
Darmklachten ontstaan niet alleen sneller bij hooggevoelige mensen doordat ze prikkels eerder waarnemen. Ze nemen prikkels ook veel intenser waar dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Emoties, zoals frustraties of verdriet, voelen vaak veel heftiger. Ze komen bij je binnen en kunt er helemaal van streek van raken. Of misschien probeer je deze emoties wel te onderdrukken in het bijzijn van anderen. Doordat je heftiger reageert op deze prikkels of ze onderdrukt, zullen je lichamelijke klachten, zoals buikpijn of diarree, ook heftiger zijn. Daarbij staat de hersen-darm-as, de verbinding tussen de hersenen en darmen, ook veel scherper afgesteld.
Darmklachten doordat HSP-ers emoties en energieën van anderen overnemen
Als HSP-er sta je vaak te veel open voor je omgeving en kun je je als het ware moeilijk afsluiten of energetisch beschermen. Doordat je hierdoor ook (negatieve) energieën van anderen binnen krijgt, kun je oververmoeid raken. Deze vermoeidheid kan weer zorgen voor een minder werkende spijsvertering en daardoor zorgen voor darmklachten. Daarbij kan het ook zijn dat je emoties van anderen overneemt, zoals boosheid en verdriet. Misschien herken je wel dat als iemand boos is, dit op je buik slaat. Je kunt dan bijvoorbeeld heftige steken voelen in je buik, een gevoel van een steen op de maag hebben en misschien krijg je zelfs krampen of diarree.
Als je zorgt dat je je goed afsluit, dan ben je minder vatbaar voor maag- en darmklachten. Je kunt bij een soortgelijke situatie een dominante houding aanhouden, door beide handen in je zij te houden terwijl je stevig op twee benen staat. Een andere manier om jezelf af te sluiten is door te visualiseren dat je beschermd wordt door een schild of een bubbel. Energieën komen op die manier niet makkelijk meer binnen, waardoor je kunt voorkomen dat je emoties overneemt die darmklachten kunnen veroorzaken.
Geschreven door Janna Koopman