Heb je last van paniekaanvallen? Dit is wat je er tegen kunt doen
Je handpalmen beginnen te zweten, je hart slaat op hol, je wordt duizelig en je kunt je niet meer focussen: je kunt zomaar een paniekaanval krijgen. Het voelt misschien alsof je bijna doodgaat (een ander symptoom is een vreselijk voorgevoel), maar als het echt een paniekaanval is gaat het weer voorbij.
Het vervelende van paniekaanvallen is dat ze een fysieke manifestatie zijn van wat er in je hoofd omgaat, terwijl het voelt als een acute gezondheidscrisis. We onderschatten de rol van fysieke gezondheid in angst en paniek. Paniek komt voor wanneer je lichaam al in een stressreactie zit. Dat betekent dat je meer kans hebt op paniek als je een suiker- of cafeΓ―nedip ervaart.
Hoewel er geen langetermijn effecten zijn van paniekaanvallen, is het wel goed om op te letten. Soms kan het leiden tot agorafobie, de angst om je huis te verlaten omdat je bang bent de controle te verliezen. Ook kun je door je verhoogde zorgen verkeerd omgaan met bijvoorbeeld alcohol of drugs, of krijg je op de lange termijn last van depressieve gevoelens.
Heb je last van paniekaanvallen? Zie het als een teken dat iets in je lichaam uit balans is en kijk opnieuw naar je basis. Met deze tips kun je je paniekaanval stoppen als het je overkomt en toekomstige aanvallen voorkomen.
6 tips als je last hebt van paniekaanvallen
1. Verdiep je ademhaling
Je adem is misschien wel je belangrijkste verbinding tussen je bewustzijn en je onderbewustzijn. Je ademt als vanzelf, onbewust, maar je kunt ook je adem controleren, bewust. Wanneer je in paniek raakt, haal je kort en snel adem. Zelfs als je niet in paniek bent en je begint zo te ademen, dan kun je een paniekaanval triggeren. Dus herinner jezelf eraan: “het gaat niet mis, ik heb gewoon een paniekaanval” en neem langzame, diepe ademhalingen. Het is misschien niet makkelijk, maar erg, erg krachtig. Bekijk bijvoorbeeld de ademhalingsoefening in 7 tips om je zen te voelen als je onrustig bent.
2. Vermijd cafeΓ―ne en suiker
Als je vaker last hebt van stress, zorgen en paniek, dan doe je er goed aan om te kijken welke stimulerende middelen je gedurende de dag neemt. Misschien heb jij de cafeΓ―ne en suiker niet per se nodig als je er gestrest op kunt reageren. Door jezelf minder op te peppen, kun je rustiger blijven.
Zo kun je bijvoorbeeld voor een ontspannen warme drank kiezen als je een drukke dag hebt.
3. Denk om je magnesium
Als je je snel zorgen maakt, is het goed om in je levensstijl rustmomenten in te bouwen. Yoga, meditatie, wandelen kan allemaal helpen. Maar ook magnesiumkan je helpen – overleg met je huisarts of dit bij je past, wie weet ben je zo van je paniekerigheid af.
4. Zet slaap op nummer 1
Rusten, herstellen en slapen: geef je lichaam de kans om iedere dag weer te herstellen. Zo ga je zonder herstelschuld de nieuwe dag in. Met deze tips kun je je stress loslaten voor het slapengaan en zo slapen als een roos.
5. Probeer mindfulness
Hoe je het doet maakt misschien niet eens zoveel uit: of je nou mediteert, yoga beoefent of wandelt. Door je emoties te leren observeren meer dan dat ze je overkomen, blijf je rustiger onder drukke omstandigheden. Het woord is ondertussen niet meer zo ‘hip’ als het was, maar doe je voordeel met mindfulness apps of kijk een keer bij een coach.
6. Ga aan de slag met de onderliggende angst
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk is het belangrijk om niet alleen symptomen te bestrijden. Als je zorgt dat je lichaam optimaal kan presteren, je gezond eet, voldoende slaapt, en voldoende beweegt, ben je op de helft. Uiteindelijk kun je jezelf geen groter cadeau geven dan aankijken wat jou tot paniek brengt om lichter door het leven te gaan. Of je nu begint met het bijhouden van een journal om jezelf beter te leren kennen, of je met je huisarts gaat praten: sommige dingen hoef je niet meer in je rugzakje mee te dragen.
Bron: MindBodyGreen