Verantwoordelijkheidsgevoel als last
Door Nicole 19 april 2021 / OneStepCoaching
Mariëlle werkt zich een slag in de rondte als assistent bedrijfsleider in de retail. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is zeer betrokken bij haar werk. Met haar leidinggevende zit ze niet altijd op een lijn.
Het is haar opgevallen dat ze beter functioneert als hij afwezig is. Ze kan dan alles zelf bepalen en voelt zich dan een klein beetje de bedrijfsleider. Dat geeft haar een ‘kick’.
Naast deze kortstondige ‘high’ zijn er ook tal van structurele ‘lows’. Zo heeft ze geen invloed op een hoger niveau binnen de organisatie om zaken te veranderen. Met haar verbetersuggesties wordt niets gedaan en dit frustreert haar. Ze voelt zich de laatste tijd steeds meer uitgeput en maakt foutjes die ze van zichzelf niet gewend is.
Daarnaast is haar agenda in de weekenden ook altijd goed gevuld. Soms heeft ze geen zin in sociale verplichtingen, maar ze vindt dat ze geen ‘nee’ kan zeggen. Ze wil anderen niet teleurstellen. Voor haar sportclub vervult ze een rol in het bestuur en ze doet vrijwilligerswerk voor een natuurorganisatie. Ze moet er zelf een beetje om lachen als ze het vertelt. ‘Het is best veel he?’ zegt ze met een glimlach.
Invloed op je leven en gezondheid
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben is een mooie eigenschap, die je in je werk goed kunt inzetten. Mariëlle heeft er veel mee bereikt in haar leven en het geeft haar voldoening als ze de hoge kwaliteit in het werk behoudt en ze optimale resultaten boekt met haar team voor de klant en de organisatie. Het nadeel ervan is dat ze zaken moeilijk kan loslaten. Ze trekt alles naar zich toe, wil overal vanaf weten en heeft moeite met delegeren. Ze voelt zich ook verantwoordelijk voor zaken waar ze geen invloed op heeft en waar haar leidinggevende verantwoordelijk voor is.
Verder merkt ze de volgende nadelen op:
- De samenwerking met haar collega’s verloopt de laatste tijd stroever
- Ze ziet overal problemen en is continu bezig hier oplossingen voor te bedenken
- Ze neemt regelmatig de schuld op zich voor dingen die buiten haar controle of invloed zijn
- Ze verliest het overzicht in haar werk
- Ze slaapt slechter, omdat ze haar gedachten niet meer stop kan zetten
- Ze is continu moe en als ze thuiskomt heeft ze geen puf meer om nog iets te doen
- Ze voelt zich schuldig naar haar omgeving
- Ze werkt keihard, maar heeft niet het gevoel dat ze hiervoor gewaardeerd wordt. Dit zorgt voor negatieve emoties, zoals irritatie en boosheid.
Hoe ontstaat dit?
Vaak ontstaan dit soort patronen al op hele jonge leeftijd. Mariëlle was de oudste thuis en haar vader was veel afwezig voor werk in het buitenland. Tijdens het Biografisch en Systemisch Werken (o.a. met een tafelopstelling) in de startfase van haar coachtraject, komt naar voren dat ze zich als kind al verantwoordelijk voelde voor het welzijn van haar moeder en haar jongere broertje. Er ontstond een scheve situatie en zij had als klein meisje een verantwoordelijkheid die niet bij haar leeftijd paste. We noemen dit ‘parentificatie’.
Door het in een 3D opstelling op tafel voor zich te zien, valt het kwartje. Ze ziet in dat dit patroon zich herhaalt in haar werk. Ze wil hier graag verandering in aanbrengen, omdat ze beseft dat ze op overspannenheid of een burn-out aanstuurt als ze zo doorgaat. Dat wil ze voorkomen.
Loslaten en begrenzen
We bespreken samen de zaken waar ze wél invloed op heeft. Ze wil verwachtingen loslaten en zichzelf meer waarderen, zodat ze minder de bevestiging van de ander nodig heeft. Ze ziet in dat ze mede daardoor nogal prestatiegericht is en over grenzen gaat, ook qua werkuren. Ze besluit in gesprek te gaan met haar leidinggevende en wil beter voor zichzelf zorgen, door tijd voor ontspanning in te bouwen en vaker ‘nee’ te zeggen, taken te delegeren.
In het weekend gaat ze haar agenda niet langer volplannen met privé afspraken, het vrijwilligerswerk wordt afgebouwd en haar mobiel gaat na werktijd uit. Ze ziet in dat tijd vrij maken voor ontspanning geen tijdverspilling is. Ze krijgt praktische tools & tips, om het geleerde zelf thuis voort te kunnen zetten.
Het Biografisch en Systemisch werken geven Mariëlle zicht op zaken die op een dieper en onbewust niveau meespelen bij haar gedrag en hardnekkige patronen. Daarnaast doen we in de natuur een oefening die ‘Cirkel van Invloed en Betrokkenheid’ heet, waarbij ze ‘aan den lijve’ gaat ervaren wat het grote verantwoordelijkheidsgevoel met haar doet. We besteden aandacht aan ‘loslaten’ en de aanpak van belemmerende gedachten via diverse methoden.
Mariëlle volgde een combitraject (loopbaan- & lifecoaching) waarin veel aandacht is voor ontspanning, het vergroten van het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen en het creëren van innerlijke rust.
Patronen doorbreken
Wil jij ook hardnekkige patronen doorbreken? Op je plek zijn/staan in werk en relaties, zodat je optimaler functioneert? Met meer energie, inspiratie en vertrouwen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend telefonisch gesprek en het maken van een afspraak voor een KLIK-gesprek van 1,5 uur. In dit KLIK-gesprek (Kennismaken, Leren, Inspireren, Kiezen) laat ik je direct iets ervaren van hoe ik werk.
Leer je patronen te herkennen en verander stap voor stap je gedrag voor een prettiger en succesvoller leven.
Nicole