Misschien doe je af en toe aan yoga of meditatie. Dat helpt wel is je ervaring, en je weet dat je er waarschijnlijk wat aan zou hebben om het meer te doen, maar toch doe je dat niet. Waarom niet? Er zijn andere dingen belangrijker, daar overtuig je jezelf steeds weer van…maar heb je hier gelijk in? Stel je wel de  juiste prioriteiten?

Als je kijkt naar de toestand waarin de wereld verkeert met al haar milieuvervuiling, armoede en hongersnood, geweld in vele vormen en meer van dat soort ellende dan kun je eigenlijk wel weten dat er ergens de verkeerde prioriteiten gesteld worden. Maar waar? Als je een beetje kritisch en maatschappelijk betrokken bent dan zul je beseffen dat de prioriteit van veel grote multinationals het verdienen van geld is en niet het welzijn van mensen, dieren en de natuur. En dan heb je nog veel politici (gelukkig niet alle) die de eigenaren van deze multinationals een hand boven het hoofd houden. Ondertussen erodeert de samenleving. Er is helaas vaak geen sprake van het stellen van de juiste prioriteiten.

Ondertussen ga jij misschien gewoon door met je leven. ‘Er valt toch niet wat aan te doen, het is nou eenmaal zo’, denk je wellicht. Je koopt een zoveelste paar nieuwe schoenen, eet een groot stuk biefstuk (en ergert je aan veganisten), stemt op een partij die de bio-industrie en de huidige wapenhandel wel prima vindt omdat je denkt dat het een ‘gave’ partij is die goed is voor de economie en drinkt nog een biertje.

Misschien ben je ook veel meer betrokken bij het welzijn van mensen, dieren en de natuur. Je doet je best om op een eco-vriendelijke en humane manier te leven. Heel mooi! Hoewel dit zeker wat zegt over het vermogen om de goede prioriteiten te stellen, kan het zijn dat dit nog steeds lastig is soms. Wat is nou echt belangrijk? Wat verdient je aandacht?

Een vrij simpel antwoord hierop kan geworden worden in het ‘niet wereldse’. Het ‘niet wereldse’ biedt ons een antwoord waar het gaat om de vraag welke prioriteiten we het best kunnen stellen op werelds gebied. Heel praktisch dus!

Waar het gaat om het ‘onzichtbare niet wereldse’ wordt er ook wel gesproken over ‘spiritualiteit’. Nogmaals: het betreft hier niet iets zweverigs maar dus juist iets heel praktisch. Het betreft niet iets dat ook maar enigszins duister is  – in de zin van kwaad – maar iets dat juist heel liefdevol en vreugdevol is. Het schenkt ons vrede, nieuwe inspiratie, moed en kracht! Het helpt ons om op een manier actief te zijn die wat mooit bijdraagt aan de wereld.

Zowel binnen als buiten religies is er aandacht voor het ‘onzichtbare’. Religies zijn, als je het mij vraagt, niet werkelijk nodig – ze kunnen ons echter helpen als we ook ons gezonde verstand blijven gebruiken. In het boeddhisme wordt gezegd dat religie is als een vlot dat je naar de overkant van een plas water kan brengen. Als je de overkant eenmaal hebt bereikt is het niet meer nodig.

In religies kan inspiratie gevonden worden waar het gaat om het stellen van de juiste prioriteiten. In het christendom vinden we de bijbelse uitspraak ‘Zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid en de rest zal u gegeven worden’ (Matheus 6.33). Dit kan gezien worden als een soort ultieme uitspraak waar het gaat om het leren stellen van de juiste prioriteiten. Ultimate time management!

Wat is het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid? Het ‘Koninkgrijk van God en zijn gerechtigheid’ is ‘vrede’. De bijbel spreekt over God als zijnde liefde, licht en over de vrede van God. Ik las eens op een ‘tegeltje’: ‘Ik dacht eerst dat alle stukjes op zijn plek moeten vallen voordat ik vrede zou vinden, nu weet ik dat als ik vrede vind alles op zijn plek valt’. Het is, zou je kunnen zeggen, een soort van ‘seculiere versie’ van ‘zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid en de rest zal u gegeven worden’.

We doen een stap terug, geven onszelf de ruimte, zijn bereid anders naar dingen te kijken en beetje bij beetje of misschien zelfs opeens worden dingen veel helderder. We hebben geduld met onszelf en anderen. Waar we problemen zagen, zien we nu dat er geen problemen zijn. Het probleem waar we zo mee zaten zat alleen maar ‘in ons hoofd’. De rijke zakenman ziet het niet meer als een probleem dat de omzet van zijn bedrijf niet voor het 4e jaar op rij met 200% toeneemt. Hij beseft dat hij tijd kan maken om bij zijn gezin te zijn wat hij al een lange tijd zo graag wilde. De moeder ziet het niet langer als een probleem dat haar zoon homo is. Als hij maar gelukkig is! Nu de student meer rust ervaart heeft deze ook meer energie om eindelijk het huis weer eens een beetje op te ruimen. De politicus ademt een paar keer rustig en merkt opeens dat de lucht vervuild is en besluit veel meer aan te sturen op milieuvriendelijk beleid. Eindelijk! Catastrofes worden voorkomen. Over tijdbesparing gesproken!

Kortom: vrede vinden dient altijd de prioriteit te hebben. Tijd vrijmaken om vrede te vinden bespaart ons tijd. Vrede vinden bespaart ons (en anderen) een leven van ellende! Ik zeg niet dat het je leven perfect zal maken als je dingen op deze manier benadert, maar het helpt in mijn ervaring zeker!

De volgende vraag is misschien hoe dan precies vrede te vinden? Hoe maken we vrede ervaren tot een prioriteit? Want dat is nodig om haar meer consistent te ervaren.

Wanneer we iets als prioriteit stellen dan houdt dat in dat we aandacht besteden aan ditgeen en dit niet langer uitstellen. Iets kan slechts een kort moment de prioriteit hebben of een  langere periode. Vrede ervaren is een contante prioriteit. Het is een doel dat constant voorrang verdient. We doen er goed aan om hier regelmatig aandacht aan te besteden. Zeker elke dag! Net zoals we ons elke dag opfrissen in de badkamer. Maar hoe doen we dit? Wat kan ons hierbij helpen? Soms hebben we misschien zo het gevoel dat we vastzitten in een bepaald patroon dat vrede vinden (bijna) onmogelijk lijkt!

Het spiritueel psychologische handboek Een cursus in wonderen laat weten dat het aan ons is om de blokkades te verwijderen die ervoor zorgen dat we geen vrede ervaren. Het is een kwestie van het ‘wegblazen’ van de wolken van angst, schuld en woede die voorkomen dat we vrede voelen. Het gaat hierbij niet zozeer om de vormen van de wolken. Elke vorm wolk wordt op dezelfde manier – ook al kan het soms een heel proces zijn – weggeblazen. Wolken van mentale verwarring en onaangename emoties worden weggeblazen door vergeving. Vergeving is niet het goedkeuren van wat niet-humaan is. Wat het wel is, is het niet langer vasthouden aan de oorzaken van datgene wat niet-humaan is!

In het boeddhisme is er een verhaal waarin een man wordt geraakt door een giftige pijl. Vervolgens wordt de pijl er direct uitgehaald. De man overleeft het. Als de man geraakt door de pijl eerst had willen uitzoeken wat voor soort gif er op de pijl zat voordat deze eruit werd gehaald dan was hij waarschijnlijk gestorven. Voordat we vergeven hoeven we niet al onze gedachten en gevoelens te begrijpen. We hoeven niet eerst helemaal uit te zoeken waar onze woede, schuld of angst vandaan komt. We kunnen gewoon bereid zijn deze los te laten. We kunnen bereid zijn er niet langer aan vast te houden. Het is niet werklijk een deel van ons – het is niet wat we ten diepste zijn. We kunnen bereid zijn vrede te ervaren. Dit beetje bereidheid meer vrede te ervaren is een heel belangrijke stap in de goede richting.

Wanneer we veroordelen en weigeren te vergeven dan werpt een wolk van donkere gedachten en gevoelens een schaduw op de wereld die we waarnemen. Helen Shucman, de psychologe die met behulp van de inspiratie die ze ontving en haar collega William Thetford Een cursus in wonderen schreef , was een keer heel woest over een bepaalde situatie. Ze weigerde te vergeven. De Stem die haar de cursus dicteerde zei tegen haar: ‘je hebt net gefaald in je enige functie’…Vergeving is wanneer we hebben veroordeeld  nodig om vrede te ervaren.

Een boek als Een cursus in wonderen kan helpen om meer vrede te ervaren. Het kan echter zo zijn dat het niet echt een boek voor jou is, maar in dat geval zijn er andere boeken en paden die je kunnen helpen. Je wilt misschien eens een van de volgende boeken proberen:

Het Hathor Materiaal van Tom Kenya en Virginia Essene

Het Pleiadisch Werkboek van Amorah Quan Yin

Een Spirituele samenleving: Een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven van Marlon Wong-Sioe

Leven in Vreugde van Sanaya Roman

Sanaya Roman heeft evenals haar collega Duane Packer vele meditatiecursussen en losse meditaties gemaakt die je misschien aanspreken. Deze zijn te vinden op www.orindaben.com. Stel je ervoor open om een boek of een cursus te vinden waardoor jij goed op weg wordt geholpen op jouw pad om meer vrede te vinden. (Een goede cursus of een goed spiritueel boek tussen alle andere boeken die je leest door is toch niet zoveel gevraagd als je er blijvend wat aan hebt? Of wel?) En als je dit pad dat bij je past hebt gevonden, een pad dat jou helpt om meer vrede te ervaren, besef dan dat dit pad volgen een prioriteit is!

Ik wens je toe dat je vrede vindt! Dat je vrede vindt, steeds dieper en dat daarmee alles – met genoeg geduld wat onderdeel is van vrede – meer en meer op z’n plek valt. Je mag geduld hebben met je ongeduld maar…stel het niet langer uit zou ik zeggen, doe het nu! Bewandel het pad dat jou meer vrede brengt. Elke dag! Maak vrede ervaren en daar zoveel mogelijk vanuit handelen je dagelijkse prioriteit!

Copyright © Marlon Wong-Sioe 2020