woensdag 15 september 2021

Chiazaad: wat doet het met je lichaam en hoe gebruik je het? Geschreven door Marjolein Dubbers

Chiazaad: wat doet het met je lichaam en hoe gebruik je het?

chiazaad

Chiazaad kan een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid als vrouw, want deze kleine zwarte zaadjes bevatten veel van de bouwstoffen die we dagelijks nodig hebben. Daarbij kan het je ook helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en kunnen je darmen er ook blij van worden. Ik eet om de paar dagen wel een eetlepel gemalen chiazaad. Laat me je uitleggen waarom.

Wat is chiazaad?

Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door onder andere de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden er met name bekend om dat ze een energieboost gaven en het uithoudingsvermogen vergrootten: als de krijgers van de Azteken lange afstanden moesten hardlopen kregen ze een handjevol chiazaadjes mee.

Wat doet chiazaad?

Chiazaad kan een bijdrage leveren aan je gezondheid, want de verschillende eigenschappen ervan zijn speciaal voor vrouwen 40+ nogal gunstig.

Om je een indruk te geven, chiazaad bevat onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Met name onze darmen hebben volop vezels nodig om goed hun werk te kunnen blijven doen.

Naar mijn mening zijn veel vrouwen 40+ ondervoed in voedingsstoffen. Chiazaad is een prima bron om verschillende belangrijke voedingsstoffen aan te vullen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat je daarvoor chiazaad wel eerst fijn moet malen in bijvoorbeeld een koffiemolentje; hierdoor komen de voedingsstoffen vrij. Ongemalen chiazaad geeft wel de vezels die je darmen nodig hebben.

Chiazaad helpt mee je bloedspiegel in balans te brengen

Als je chiazaadjes tien minuten laat weken in water dan wordt het geheel een beetje gelei-achtig. Indien deze gelei in je maag komt dan zorgt dit ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt.

Een stabiele bloedsuikerspiegel houdt op zijn beurt je hormonen weer beter in balans wat erg belangrijk is voor ons vrouwen 40+.

Bovendien draagt minder aanmaak van insuline bij aan makkelijker gewicht verliezen. Dankzij het gelei-effect heb je ook eerder een vol gevoel, wat misschien voor jou mooi is meegenomen als je wilt afvallen.


Chiazaad helpt mee om spieren op te bouwen

Chiazaad is rijk aan eiwitten, die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Ideaal dus voor de sportende vrouw die werkt aan omzetting van vet naar spieren door middel van krachttraining. Spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vet, dus meer spieren zijn óók heel goed voor je als je je gezonde gewicht wilt bereiken.

Absorptie van calcium voor je botten en hart

Chiazaad draagt tevens bij aan een goede absorptie van calcium; de belangrijkste bouwstof voor onze botten, waar we als vrouwen 40+ zuinig op moeten zijn. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Goede opname van calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Bedenk hierbij dat je hart ook een spier is. Heel belangrijk voor vrouwen 40+ want er overlijden veel meer vrouwen aan hart- en vaatziektes dan aan bijvoorbeeld kanker.

Belangrijke bron van omega 3; het voedsel voor je hersenen

Tot slot bevat chiazaad een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren; de gezonde meervoudige onverzadigde vetten die we zo nodig hebben om onze hormonen in balans te houden.

Omega 3 remt ontstekingen en kan daardoor het risico op hart- en vaatziekten verlagen.  Daarbij is omega 3 belangrijk voedsel voor je hersenen. Heb je het gevoel watten in je hoofd te hebben: week een handje chiazaad in een groot glas water en drink het op. Drink nog een tweede glas want water op zich is ook heel goed voor je hersenen!

Bijwerkingen van chiazaad; let op!

Je lichaam is de beste raadgever en heeft altijd gelijk. Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken. Dit wordt vaak veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Eet bij last van verstopping ook altijd volop groenten, dat zijn de beste “gangmakers” die je kunt eten!

Wat soms helpt is om de zaadjes eerst even te laten weken. Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden een enzymenlaagje dat moeilijk te verteren is voor je darmen. Sommige mensen ervaren hierdoor de bovengenoemde darmklachten. Ook zijn er mensen die een allergische reactie krijgen van chiazaad. Nogmaals, je lichaam heeft altijd gelijk, verminder of stop met chiazaad als je het gevoel hebt dat het niet goed voor je is.

Let ook op voor het bloedverdunnende effect

Chiazaad heeft een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking.

Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Dit betekent dat je bij gebruik van deze medicijnen chiazaad beter niet kunt gebruiken. Kijk eens of je in overleg met je arts de bloeddrukverlagers kunt afbouwen en gebruik van chiazaad kunt opbouwen. Chiazaad is natuurlijker voor je lichaam dan medicijnen.

Pas dus ook op als je een te lage bloeddruk hebt; ook dan is chiazaad niet geschikt voor je.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad is op allerlei manieren heel makkelijk te gebruiken. Maak er een gel van door het te weken in water en gebruik het als basis voor je eigengemaakte muesli-ontbijt. Je kunt het ook over een salade strooien, over je rijstwafel met avocado-spread, zalm of amandelpasta of gebruik het in een smoothie. Meng het door je quinoa. Zoals voor alles geldt ook hier: eet het met mate en wissel het af met andere superfoods.

Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen tegenwoordig chiazaad. Let goed op de kwaliteit ervan en kies bij voorkeur biologisch.